I flere dager brukte Rolf masse tid og energi på å male ferdig stuen i den nye leiligheten. Når kjæresten hans endelig kom for å se det ferdige resultatet så sier hun “wow det ble jo ett helt annet rom!” Så fikk hun øye på noen spikrer på veggen som hadde hengt der fra før av “men dette er sløvt Rolf, du kunne tatt ut spikerne før du begynte å male.”
Mange mennesker er ubevisst innstilt på å finne “feil”. Som om de ikke klarer å sette pris på det andre gjør, uten å påpeke noe som de selv ikke er fornøyd med. Hvorfor er det sånn? Hva gjør at noen mennesker kan sette pris på ting, mens noen aldri blir fornøyde? For kjæresten til Rolf sin del – ble livet hennes bedre av å påpeke det hun var misfornøyd med? Sannsynligvis ikke.
Mona laget middag til svigerforeldrene. Når de var ferdige å spise sier svigermor uten noen “onde” hensikter. “Maten var veldig god, du er flink Mona. Men den var litt for salt for min smak.” Hvorfor er det sånn at noen bare MÅ si ett “men” etter skryt? Visste du at når du sier “men” etter skryt så slettes alt det gode som blir sagt før det? Det er det du sier etter “men” som blir lagt merke til.
Olaug og søskene reiste 2 timer hver søndag for å besøke moren deres. Hver gang de kom på besøk så begynte moren å klage over hvorfor de ikke kom der oftere. Jo mer hun klaget jo mer gruet barna seg for å besøke henne. En uke mellom besøkene gikk over til to uker. En dag når de var hos moren så fikk Olaug nok! “Mor, hvorfor sier du aldri hvor kjekt du synes det er å ha oss her? Hvorfor må du alltid klage over at vi ikke er her oftere? Når du klager på denne måten så får vi mindre lyst å komme her. Derfor har det nå gått lenger tid mellom besøkene. Du har bedt om det.”
Det vi klager på får vi mer av. Hjernen vår begynner å legge ekstra godt merke til det vi klager over. Des mer man legger merke til det, des sterkere blir det, og “tilfeldigheter” beynner å skje, slik at det vi klager over går i oppfyllelse. Når vi klager over noe forsterkes det vi klager over. Når vi skryter over noe forsterker vi det vi skryter av.
Hva ville skje om vi ga opp behovet for å klage? “Jeg klager ikke” er det noen som sier. Er du en av de så oppfordrer jeg deg til å allikvell ta en sjekk”. For det kan være at du ikke klager direkte til noen, men at du gjør det i tankene dine.
Har du hørt den berømte talen til Martin Luther King “I have a complaint”?
Selvfølgelig ikke. “I have a dream” er hans berømte tale. Han hadde fokus på hva han ønsket. Ikke hva han ikke ønsket. Han fortsto hemmeligheten bak å skape positive forandringer. Å han måtte til og med bøte med livet for hans modighet til å gå i mot strømmen og stå for det han mente.
Ha Fokus på det som er godt. Gi opp klaging. Er det lett? Kanskje, kanskje ikke. Hvis vi har fokus på at det er vanskelig så blir det vanskelig. Når vi har fokus på at det er lett, så blir det mye lettere. Hva blir bedre av å klage, når vi faktisk bare forsterker det vi har klaget over. Kritikk er ett speilbilde på vår kritikk til oss selv. Begynner vi å snakke mer positivt om oss selv til oss selv, vil behovet for å klage forsvinne. En annen ting som er verdt å vite er at mange mennesker som har blitt utsatt for mye kritikk i oppveksten vil som voksne “overta” klagingen og fortsette å klage på seg selv og andre mennesker på samme måte som de ble kritisert. Hvem er det som innerst inne har lyst til å kritisere seg selv og andre? Uansett grunn – er det er trygt å ha positive tanker om livet, om seg selv og andre. “Ja men tenk hvis jeg blir skuffet?” Ja det kan skje, men hva så egentlig? Vi overlever det også hvis det skulle skje! Bedre å angre på det jeg har gjort enn å angre på det jeg aldri gjorde.
3 tips for å dempe klaging (det kreves trening og som med alt så blir man dyktig jo mer man gjør det.)
- Med en gang du merker at du begynner å klage over noe, si inni deg eller høyt: STOPP!! og skift deretter fokus til noe som er positivt med den personen eller situasjonen du klager over.
- Gi kompliment til andre mennesker ofte, uten ett “men”.
- Gi kompliment til deg selv ofte, uten ett “men”.
Hva vil resultatet bli når vi gir slipp på klagesyndromet? Vi blir gladere, friere og mer avslappet. Vi får bedre relasjoner og mer betydningsfull kommunikasjon med andre. Hva tror du at du vil legge merke til?
Add comment