En bekymret og frustrert pappa ringte til en terapeut for å få hjelp til sin 12 år gamle sønn som haddet tisset i sengen så og si hver natt i hele sitt bleieløse liv. Terapeuten sa at hun kunne hjelpe sønnen, men ville at far skulle komme alene på første konsultasjon. Faren gikk i forsvar og sa at det var jo ikke han som var sengevæter, men ble tilslutt med på det. Under møtet de hadde fikk faren beskjed om fra nå av, istedenfor for å kjefte og kritisere når han kom inn på rommet til sønnen å kjente tisselukten, skulle han ikke legge noe fokus på det. Han skulle heller rette fokuset på å være rolig og tålmodig, bare ta av lakenet, skifte på sengen og ikke nevne noenting til sin sønn om “du er for stor til dette tullet”. Dagene gikk, ukene gikk, og på den tredje uken var det tørt i sengen en morning…Tilfeldig? På en uke hadde de 5 tørre netter. Og etter hvert ble det helt tørt, hver natt.

Hva skjedde?

Vårt fokus på ett problem forsterker problemet. Uansett om vi tror på dette eller ikke, er det en universell lov som er like reell som tyngdekraften. Hvis jeg bekymrer meg, snakker om, irriterer meg, blir lei meg, synes synd på eller blir redd på vegne av en annens person sine problemer. Da er jeg ubevisst med å holder problemet på plass. Det er ingen mengde bekymring eller dårlig samvittighet som noen gang har hjulpet noen. Det som hjelper noen er når vi klarer å ta noen skritt tilbake og samtidig bry oss. Ønske personen godt uten å synes synd på. Vi trenger ikke føle andres smerte for å bry oss. Andre personer sine problemer er ikke dine. De blir det når du fokuserer på det. Jeg sier dette med respekt. Vit at jeg virkelig bryr meg, ikke bare om meg, familien og deg, men hele verden vi lever i, men jeg nekter å ta inn på meg alt som skjer i andres liv og verden vi lever i.

Jeg gjentar; negative tanker og følelser holder problemer på plass. Å synes synd på andre gjør oss ikke til ett bedre menneske, det gjør oss mer ressurs svake, vi mister kraften og energien vår. Det tapper oss. Det handler ikke om deg.

Er det mulig å virkelig bry seg om mennesker uten å kjenne på at de har det vondt? Ja. Det starter med at du innser at du kan distansere deg og fortsatt bry deg. At andre sine problemer er deres. Du trenger ikke å investere aksjer i andres problemer.

Her kommer sannsynligvis en av de største utfordringene vi har som individer; Å føle oss bra til tross for hvordan de rundt oss har det. “Det er egoistisk” sier noen. Er det egentlig det? Ifølge hvem? Hvem har bestemt at det er egoistisk å ta vare på sin egen helse? Hvem har sagt at “du er ett godt menneske” ved å føle andres smerte. Selvfølgelig vil det være uungåelig noen ganger å føle på dette, men det handler om å ikke forbli der. Ta ett valg om hvis du kjenner på andres smerte, så har du som mål om å kjenne på det litt og deretter endre fokuset. Fokus på å tenke støttende tanker. Som med faren til sønnen som tisset i sengen. Når han sluttet å kaste bensin på bålet, så slukket brannen.

En fotball trener kommer til meg å sier: “sønnen min er keeper og han er skikkelig dyktig, men han er redd for å møte motstanderen og backer unna istedenfor å gå i beina å ta ballen. Jeg kjefter på han for å motivere han, men det hjelper ikke.” Selvfølgelig hjelper det ikke. Fordi han har fokus på problemet, og forsterker problemet med å pøse energien sin inn i problemet. Hva hadde skjedd om han hadde tatt fokuset vekk derfra?

Når jeg snakker om dette temaet prater jeg ikke tomme ord her. Jeg har levd livet. Jeg har erfart mye til tross for ung alder. Jeg vet hvordan det er å dra meg selv ned etter andres sinnstemning. Jeg har vært der. Den dagen jeg bestemte meg for at “det er jeg som bestemmer hvordan jeg føler meg”, den dagen begynte friheten. Så lenge jeg forholder meg til mennesker vil jeg møte på situasjoner hvor jeg kan reagere med sinne, irritasjon og skuffelse. Men jeg NEKTER å forbli der, det bare helt uaktuelt for meg å ødelegge dagene mine basert på andre menneskers humør eller personlige problemer. Det skjer ikke! Jeg er utrolig mye mer ressursterk og til støtte for de rundt meg når jeg ikke fokuserer på problemer. Og jeg VET at når jeg ikke forer min energi til problemet, er ikke jeg med på å holde liv i det.

En mor bekymret seg så mye for sin sønn som skulle fly til Thailand. “Tenk hvis flyet styrter!”. Hun ble spurt av sin coach “Er dine bekymringer så kraftfulle at de klarer å holde flyet opp i luften fra Norge til Thailand?”

Ofte handler det om at vi må la andre få lov til å håndtere sine egne problemer, istedenfor at vi skal løse alt. Hvis ikke de får ta ansvar for sin egen dritt vil de bare fortsette å skape situasjoner hvor dritten kommer frem. Når vi skal være snille og “hjelpe”…tenk om det egentlig gjør det verre? Jeg har en mistanke om at du vet svaret…

“Hvordan gjør jeg det, jeg klarer ikke bare la være å bry meg?” Jepp, det er ikke lett, men det er mulig. Det første skrittet er å BESTEMME seg! Ikke prøve, men bestemme seg! En kjent krigfører for noen hundre år siden tok soldatene sine med på en båt og inn på en øy. Når de ankom øyen satte han fyr på alle båtene. Nå MÅTTE de vinne for å leve.

Hva er du villig til å gjøre for å blir mer rolig og harmonisk inni deg, uavhengig av hva som skjer rundt deg?

Hvis du er en person som blir lett påvirket av andre, og ikke gjør noe med det, så vet du hvordan resten av livet ditt blir – det forblir sånn som du har det nå. Det må en endring til her og nå for å endre fremtiden. Vi høster det vi sår.

Ta vare på deg selv. Ditt liv avhenger av det.

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

13 comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *