Det finnes en formel som forteller alt om det å skape sitt eget liv. Styre sin egen skjebne. Den ser sånn ut:

Hendelse (H) + Respons (R) = Utfall (U)

Hvilken betydning har denne formelen i ditt liv? Og hvordan kan du bruke den til din fordel nå med en gang? Hvis du virkelig går inn for å bruke denne formelen, så vil det alene kunne forandre ditt liv.

 

La meg ta noen eksempel på H + R = U

Hendelse: Per er i butikken og en person ser på han og smiler
Respons 1: Per tenker; “hva var det hun smilte av?
Utfall: 1. Per blir stresset og føler noe er galt med han.

La oss ta samme hendelsen med en annerledes respons:

Hendelse: Per er i butikken og en person ser på han og smiler
Respons 2: Per smiler tilbake og tenker at hun flørter.
Utfall 2. Per føler deg bra og får en opptur som varer lenge.

Per sin første respons på hendelsen ga ett utfall som satte han i negativ tilstand. Det var ikke hendelsen som skapte hans tilstand. Hendelser er i utgangspunktet nøytrale. Per skyldte på hendelsen, men det var hans tanker og indre dialoger om det som ble sagt til han, som skapte hans tilstand. Jeg gjentar; det som skaper vår positive eller negative tilstand er det vi tenker om hendelsen. Hva skjedde når Per tenkte annerledes (respons 2). Jo han følte seg bedre og fordi han responderte bedre.

 

Vi mennesker tar hele tiden valg om hvordan vi tolker og responderer på en hendelse, og det styrer faktisk livet vårt. Vi har ikke kontroll over hendelser eller det som blir sagt til oss og om oss. Det eneste vi har kontrollen på er vår respons til det. Hva vil skje fremover nå når du er enda mer bevisst på hvordan du endrer din respons? I hvilken situasjoner i ditt liv nå vil en endring av din respons føre til ett positivt utfall for deg?

 

Ett eksempel til:

Hendelse: Det oppstår ett problem
Respons 1: “Typisk min uflaks. Jeg gir opp”
Utfall 1: Hjelpesløs, frustrert, oppgitt, urolig, handlingslammet, sint, etc

Hendelse: Det oppstår ett problem
Respons 2: “Hvordan løser jeg dette raskest mulig?
Utfall 2: Kreativ, løsningsorientert, handlingsklar, optimistisk, indre ro, mentalt fokusert, etc

Hvis det å rydde kjøkkenet (hendelse) er kjedelig, så er det dine tanker og det et du sier til deg selv før og imens du rydder (respons), som igjen gir deg en opplevelse om at det er kjedelig (utfall). Hvis du gruer deg til noe, så er det dine tanker om det du gruer deg til, som skaper dine følelser. Hvis det regner ute og og vi klager på surt vær, så blir sannsynligvis ikke utfallet positivt. Det å rydde kjøkken eller at regner er i utgangspunktet en nøytral hendelse som får en positiv eller negativ respons, og utfallet blir deretter.

Det er ikke alltid enkelt å velge respons. Noen ganger opplever man grusomme ting hvor det er naturlig å respondere “negativt”. Allikevel så er det mulig i etterkant av hendelsen og endre på hvordan du tenker om den slik at du får det bedre.

Jeg hadde en samtale med en bekjent av meg om dette temaet. Han hadde oppleved en ulykke hvor han brakk begge sine ben. Han sa “når jeg ble påkjørt og brakk begge bena mine og lå på sykehuset i nesten 2 måneder og måtte nesten lære meg å gå på nytt etterpå. Det er jo en negativ hendelse!” Jeg svarte med ett tydelig utrykk av empati og respekt; “Jeg forstår godt hva du mener. Din respons, dine tanker om hendelsen er negativ.” Jeg stilte han ett par spørsmål; Hva har du lært om deg selv etter denne hendelsen, som du ikke har lagt merke til før? Han ble tankefull, og etter en stund svarte han “jeg har en enorm sterk vilje og utholdenhet. Og at jeg er veldig takknemlig for min familie og mine venner. Jeg visste de var viktige, men nå vet jeg det på en annen måte.” Hva annet positivt kom ut av denne situasjonen? “Jeg fikk faktisk tid til å tenke over livet mitt. Hva som er viktig for meg. Hvilken valg jeg trenger å ta fremover. Og at jeg skal ha mer troen på meg selv.” Hva var det beste du fikk utav denne “negative” hendelsen?  “Troen på meg selv!”, svarte han kontant. Vi var rolige en stund. “Jeg har aldri tenkt på det på den måten”, visket han. Jeg visste ikke om det var til meg han sa det, eller om han tenkte høyt. Jeg måtte bare spør; Er hendelsen forsatt negativ? Jeg så ett smil lure seg frem.

Menneskehjernen trenger å trene på det som er nytt for å bli god til det. Begynn nå. Tolk ting til din fordel. Opplev hvor godt det er å ha den kontrollen. Ta læring av det. Du trenger ikke bli veldig god med engang. Bare begynn nå og gi deg selv tid. Vær snill med deg selv. DU STYRER DIN TILSTAND! Du er sjefen i ditt liv!

Hvordan styrer man sin respons? BESTEM deg for å gjøre det!

Tenk på barn, barnebarn, kollegaer, venner og familie… Hvordan kan du bidra med at de får positivt nytte av denne kunnskapen som du nå har?

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *