Å skylde på andre…Hvilken vane er det? Hva får vi ut av det? Hva er den egentlige intensjonen bak denne handlingen? Hva er prisen for abbonoment i “skylde på andre” klubben? Blir livene våre bedre av å bruke vår dyrebare tid på å skylde på sjefen, kona, mannen, ungene, søster, bror, mor, far, betjeniningen i butikken, læreren, politikerne, terroristene, presten og barnehageassistenten? Ta en sjekk innover i deg selv nå er du snill…Hvordan hever det livskvaliteten din når du skylder eller snakker dritt om andre mennesker? Jeg sier ikke at alle handlinger som skjer er ok. Det er på ingen måte en rettferdiggjøring av noe eller noen. Jeg er bare veldig nysjerrig på hva det gjør med deg når din tid og energi blir investert i å produsere negativ energi, for å deretter fortsette å dvele i det. Bade i den negative og giftige myren. Dette er jo regelrett selvstraffing. Hadde du kledd deg naken å stupt uti en myr av giftig avfall? Det er det du gjør når du skylder på andre.

Det går rykter om at “Ta 100% ansvar for sitt eget liv” klubben har en mye bedre deal. De er billigere og gir merkbare positive resultater. Rart at ikke de har mer medlemmer…Jeg har en mistanke…I den klubben får vi ingen medfølelse om man skylder på andre. Der er det ingen som gidder å gi oss oppmerksomhet når vi klager over hva han eller hun gjorde og ikke gjorde, sa eller ikke sa. Der får du kun oppmerksomhet når du har fokus på å støtte deg selv og andre. Når vi velger å ha respekt for at hvert eneste individ på vår planet er unikt. Det finnes INGEN som er lik hverandre. Drit i gener! I følge nyere forskning innen biologi sier de at så lite som 0,1% av gener som er arvelige. I skylde på andre klubben så skylder de på gener som en årsak til hvordan kvaliteten på livet deres er. Som om gener bestemmer hvilket tanker vi tenker, eller hvilken valg vi tar i livet vårt. Det gjør det ikke. Hvert enkelt individ er selv sjefen i sitt eget liv. Og om vi arver “noe” så har vi ett valg om hvordan vi velger å håndtere dette “noe”. Du er direktøren og ansvarlig for dine egne tanker, reaksjoner og handlinger. Ingen andre. Dette vet alle, men ytterst få tar det ansvaret. Hvorfor? Det er jo lettere å skylde på noe eller noen…Jeg syntes selv det før når jeg var medlem i Skyld på andre klubben. Prisen jeg måtte betale der…Det var ikke verdt det.

Det vi fokuserer på får vi mer av i livet.

Dette er ikke bare ett utsagn, men ett faktum. En del i hjernen som kalles det retikulære aktiveringssystem (RAS) har som oppgave å sørge for at atferden vår stemmer overens med det vi fokuserer på. Så når sjefen, kona, mannen, ungene, søster, bror, mor, far, betjeniningen i butikken, læreren, politikerne, terroristene, presten og barnehageassistenten får skylden, vil RAS(det retikulære aktiveringssystem) ta det som ett signal om at dette vil vi ha mer av.

 

100% Ansvar – Hva betyr det egentlig?

Noen mennesker har negative assosiasjoner til ordet ansvar, men hva betyr det egentlig å ta ansvar? Jeg kan ikke la være å tenke på det en venn av meg fortalte meg en gang.

Eirik og hans familie hadde vært ute i butikken å handlet inn matvarer for helgen. Når de kom hjem gikk Eirik inn til kjøkkenet å satte på musikk på stereoanlegget og begynte å sette i matvarene i kjøleskapet. Datteren på 3 år var som vanlig livlig, høylytt og full av energi. Kona var sliten å gikk inn i stuen å satte seg foran pcén. Det gikk noen sekunder så roper hun; “Eirik kan du skru av musikken, jeg klarer ikke å tenke.” Eirik skrudde ned musikken. Noen sekunder senere roper hun til datteren og Eirik; “kan dere være mer stille, jeg begynner å få vondt i hodet.”  Eirik gikk ut i stuen og sa til sin kjære kone; “kan ikke du ta med deg pcén ned på soverommet der du ikke hører oss, sånn at du får slappet litt av i fred og ro?” Hans kone syntes det var en god ide og gjorde nettopp det Eirik foreslo og fikk freden og roen hun ønsket.

Hva er det med denne historien som henger sammen med det å ta ansvar! Eirik sin kone tok ikke ansvar for sitt eget velvære. Hun prøvde heller å endre det som skjedde rundt henne. Hun ville at omgivelsene hennes skulle endre seg for at hun skulle få det bedre. Kanskje du kjenner deg igjen? Hvis du ikke innser at du har ansvaret for dine valg, dine følelser, dine handlinger og dine reaksjoner, gir du bort enormt mye energi og mulighet til å påvirke ditt eget liv på en positiv måte. Eirik sin kone innså ikke at ansvaret var hennes. Så hva betyr det å ta ansvar for sitt eget liv? Det finnes nok mange svar, og jeg har allerede nevnt noen av disse:

• Ta ansvar for våre egne reaksjoner og følelser
• Ta ansvar for det vi sier
• Ta ansvar for våre handlinger
• Ta ansvar for våre valg

Dine reaksjoner, ord, valg og handlinger skaper livet ditt. Dette er vanskelig for mange å akseptere. Det forandrer ikke på sannheten. For disse tingene er det kun du som styrer.

Eksempel: Du går inn i en bar og sier til en fyr: du var jammen stygg! Du får deg en på tygga. Du skapte det.

Kona synes du er lite tilstede og forteller deg det. Du vil ikke høre. Du synes hun klager. Dette pågår over lenger tid. Du tar det ikke seriøst. 3 år har gått og du kommer hjem en dag til tomt hus med en lapp på bordet hvor det står: “jeg og ungene har flyttet ut”. Du skapte det også.

Dette kan være vanskelig å innrømme fordi vi mennesker er imprentet med ett behov for å gi andre mennesker eller omgivelser skylden. Det er mye enklere å klage enn å ta ansvaret og gjøre noe med det vi er misfornøyd med.

 

Tips for å ta begynne å ta 100% ansvar

Hva er det du klager mest over i livet ditt? Jobben din, sjefen din, penger, forholdet ditt, ekteskapet ditt, bilen din, naboen eller været? Hva som helst. Spør deg selv – “Hva er det jeg ikke gjør for å bedre denne situasjonen?” ELLER “Hva kan jeg spesifikt gjøre for å oppnå det jeg ønsker med denne situasjonen? Gjerne skriv ned svarene for å bli enda mer bevisst på hva som foregår. Det er ditt ansvar å gjør noe med det.

Selvutvikling! Kurs, bøker, videoer, lydbøker, meditasjon, terapi, coaching ++++ Tilegne seg kunnskap og innsikt i kropp og sinn forbindelsen. Rydd opp i bagasje fra fortiden. Ta ett bevisst og bestemt valg om å utvikle deg og bryte gamle mønster.

Lag daglige ritualer hvor du bruker tid på å ta vare på din mentale, emosjonelle, fysiske og spirituelle helse (ja vi er spirituelle vesen om vi vil innrømme det eller ikke. Hvem er bevissheten bak dine tanker?)

Hvis du studerer mennesker som lever ett liv de elsker har ALLE ritualer de gjør daglig som gjør at de lever ett liv der hvor trivselen er høy. Disse menneskene møter også motgang, men de pisser ikke i motvinden og skylder på vinden, de tar ansvar, finner løsninger og lærerer av motgangen.

Jeg er i hjerte når jeg skriver dette. Jeg vil være ærlig. Noen spurte meg hva jeg jobber med. Jeg sa: jeg jobber som døråpner. Jeg kan åpne dører men aldri få noen til å gå inn døren, det er ett individuelt valg. Det har jeg 100% respekt for. Jeg har respekt for at vi har hver vår vei å gå i livet og alt vi opplever er ment som læring som skal gi vekst. By the way, i Skyld På Andre klubben så anser de ikke “negative” hendelser som vekst, men som noe man skal være bitter for, lei seg for, redd for eller ha dårlig samvittighet for. De sitter fast i gjørma. Å jeg snakker ikke om den sunne spa gjørma du smører deg inn med som trekker giften ut av porene, men den gjørma hvor kjemikalier og giftig avfall blir dumpet.

Kanskje du er nysjerrig på hva det vil bety for deg og ditt liv om du tok 100% ansvar for ditt liv nå?

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *