I følge Gary Chapman, verdeskjent for boken Kjærlighetens fem språk, finnes det fem måter å gi og motta kjærlighet på. Hvis du og din partner ikke snakker samme språk kan det by på noen utfordringer.

Forestill deg at du har en kjærlighetstank. Denne tanken får påfyll når du opplever at noen er glad i deg, elsker deg og bryr seg om deg. Den blir tømt når du over tid ikke føler at noen er glad i deg. Hva om din måte å motta og gi kjærlighet på helt annerledes enn din partner? Tenk om din partner viser deg kjærlighet hver dag uten at du registrerer det? Vet du hva din partners kjærlighetsspråk er? Dine barn? Dine venner? Vil du finne det ut så les videre.

 

5 primære måter å vise kjærlighet på

  • Anerkjennende ord
  • Tjenester
  • Kvalitetstid
  • Gaver
  • Fysisk kontakt

Karl fikk stadig kommentarer fra sin kone om at han ikke viste henne at han elsket henne og at han ikke var nok tilstede. Karl forsto ingenting fordi han følte at han ga alt. Han deltok mye i husarbeidet, gjorde ting for henne, og han fortalte henne ofte at han elsket henne. Allikevel var det ikke nok. Han var bestemt på at hun skulle føle seg elsket så han gjorde enda mer av det han allerede gjorde. Etter 3 år pakket hun kofferten å reiste. Hun orket ikke mer.

Alice fortalte sin barndomsvenninne Lene; “jeg har aldri følt meg elsket av mine foreldre”. Lene ble overrasket. Fordi hun hadde alltid vært en smule misunnelig på Alice fordi hennes foreldre var så utrolig imøtekommende, de stilte alltid opp og de var generøse med klemmer. Så Lene spurte; “hvordan kan det ha seg”? Alice svarte, “fordi de har aldri sagt til meg at de er glad i meg”.

Hva er det som egentlig foregår her?

Karl viste kjærlighet med å gjøre tjenester som husarbeid og gjøre ting for sin kone. Han brukte også anerkjennende ord for å vise sin kjærlighet. Hans kones kjærlighetsspråk var  kvalitetstid og fysisk kontakt. Så når Karl følte han ga alt så gjorde han det, men for hans kone var det ikke sånn. De snakket forskjellige språk. Kjærlighetstanken hennes ble aldri fylt på, fordi han ikke tilbrakte nok kvalitetstid med henne. Han ga henne ikke den fysiske kontakten hun trengte.

Alice sine foreldre viste kjærlighet ved å tilbringe tid (kvalitetstid) sammen med Alice. Å de var generøse med klemmer (fysisk kontakt). Alice sin kjærlighetstank var fullstendig tom, fordi mor og far hadde aldri fortalt henne “jeg er glad i deg”. Hennes språk var anerkjennende ord.

Kjærlighetsspråkene gjelder ikke bare for voksne mennesker, men også barn. Har du noen gang spurt ditt barn; “hvordan vet du at mamma/pappa er glad i deg? Svar kan være; – når du sier du er glad i meg – når du er sammen med meg, etc.  Du du får svaret kan du virkelig fylle opp kjærlighetstanken til ditt barn. Så slipper det å bli sånn som Alice som aldri hadde følt seg elsket.

 

Her kommer en generell beskrivelse av hver:

Anerkjennende ord
Gode ord som i kompliment, ros, støttende ord og kjærlighetserklæringer.
For eksempel; Så fint smil du har – Takk for at du hjalp meg med middagen idag – Du er så flink å lytte på meg – Du betyr så utrolig mye for meg – Jeg er glad i deg – Du er sexy i den kjolen – Du er verdens beste kjæreste – Dette klarer du – etc.

Det er viktig å legge til her at når du får komplimenter eller ros, så ta imot. Si takk. F.eks mannen sier til sin kone; du var så fin idag! Konen svarer; var jeg ikke fin igår? Dette er bare å forvrenge sannheten og er faktisk respektløst ovenfor personen som kom med komplimentet. Selv om du ikke “tror eller føler” komplimentet er sant, så er det sant for den som sier det!

Tjenester
Tjenester kan være f.eks å: hjelpe den andre med noe – stå opp tidlig med barna sånn at den andre kan sove lenger – gå ut i butikken for å kjøpe noe til den andre – gjøre noe som du vet gjør den andre glad. Det å gjøre ting for hverandre er en kjærlighetserklæring for mange. Desverre så er det mange som tar dette for gitt. Gi utrykk for hvor mye du setter pris på tjenestene din partner gjør for deg. Eller hvis du snakker dette språket, fortell din partner at det du gjør er kjærlighetserklæringer, slik at han/hun legger mer merke til det.

Kvalitetstid
Være sammen med hverandre, lytte til hverandre, se på hverandre uten tv, telefon, pc, eller andre forstyrrelser, ha oppmerksomheten er fullt og helt på partneren. Gå tur sammen eller reise på ferie bare dere to. Dette er kjærlighetserklæringer for en med kvalitetstid som primærspråk. I en hektisk hverdag så kan dette bli nedprioritert. Siden det handler om prioriteringer så det viktig å priotritere tid for hverandre.

Gaver
Det er naturlig å gi gaver og de trenger ikke å være materialistiske. Det viktigste er å vise at du ser partneren din. F.eks: bli med på noe den andre liker (selv om du ikke gjør det), en lapp med fine ord på speilet, kjøpe en liten ting som din partner vil bli veldig glad for. Den som har gaver som primærspråk vil merke kjærligheten og omtanken bak gaven. Det å glemme bursdag og andre viktige dager er krise.

Fysisk nærhet
Dette handler ikke bare om hva som foregår på soverommet. En person som har dette som primært språk vil vanligvis klemme, kysse, ta på, holde hender, massere, være inntil, en omtenksom hånd på skulderen, eller stryk på kinnet kan alle være måter å motta og å gi kjærlighet på dette språket.

Du har ansvaret
Nå når du vet at vi snakker forskjellige språk er det på tide å gjøre noe med det om du ønsker mer kjærlighet og kvalitet i forholdene dine. Hvis du ønsker at din partner skal gi deg mer kjærlighet på ditt språk så er det fullt mulig. Det begynner med deg. Det du gjør er å finne ut hva din partners kjærlighetsspråk er, og deretter snakk og ha hennes eller hans språk. Begynn å fyll opp din partners kjærlighetstank og deretter gjør partneren bevisst på hvordan du mottar kjærlighet, slik at han eller hun kan fylle opp din tank. På den måten så kan dere komme enda mer nære hverandre. Kanskje det føles unaturlig hvis du skal gi kjærlighet på ett annet språk enn ditt eget. Det er ok. Resultatet av å ha en partner med full kjærlighetstank er at han eller hun vil gjøre alt for å fylle på din. Å det blir det en god sirkel av!

F.eks en mann som har anerkjennende ord som primær språk vil gjøre ALT du ber han om, så lenge du er generøs med ros og komplimenter! Noen vil si; “ja men det er jo en selvfølge at han skal være med på oppvasken og rengjøring hjemme, jeg får ikke noe ros og jeg gjør det hver dag”! Du kommer ingen vei med denne holdingen. Gi mannen din ros og han vil frivillig finne frem støvsugeren og vaskefillen. Ta ansvar for å skape forholdene du ønsker, ikke vent på at andre skal gjøre det for deg.

 

Det finnes flere måter å finne ditt kjærlighetsspråk på:

  • Hvordan viser du kjærlighet til andre?
  • Hva klager du mest på? Det du klager mest på er som regel ditt kjærlighetsspråk. Det samme gjelder din partner. F.eks; du sier aldri du er glad i meg (anerkjennende ord), du tar aldri på meg (fysisk nærhet), du kjøper aldri blomster til meg (gaver), du snakker aldri med meg (kvalitetstid), du lager aldri middag til meg (tjenester).
  • Svar på dette spørsmålet; Når føler du deg elsket?
  • Hva er du savner i forholdet ditt?

Les mer på nettsiden: http://www.5lovelanguages.com

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *