En stor utfordring i kommunikasjon er når noen “tankeleser” intensjonen, følelsene og tankene til ett annet individ. Den som tankeleser tror som regel at han har rett. Tankelesing er å påsta at man vet hva andre mennesker tenker og føler, basert på deres ord, oppførsel og kroppsspråk. Det kan være noe så enkelt som om du ser noen som går uvanlig raskt og kommentere det til noen andre eller sier til deg selv: “Siri ser stresset ut idag.”

Vi vet ingenting om den andre personens egentlige følelser og tanker – det eneste vi vet er det vi ser og hører. For eksempel når noen krøller leppene oppover, viser tennene, og det er rynker rundt nesen, så vil en tankeleser tolke det som ett smil eller at personen er glad, eller flau, eller sjenert, eller falsk, eller andre tilstander. Den eneste måten vi kan være sikker på hva dette kroppspråket betyr er å spørre person det gjelder hva denne “oppførselen” betyr for dem.

Hvis en jury på 12 personer alle så dette kroppsspråket, ville de sannsynligvis hatt 12 forskjellige tolkninger på hva de trodde foregikk inni dette individet. Det eneste de alle kan være enige om er at individet krøller leppene oppover, viser tennene og rynker nesen.

Tenk på hvor mange indre og ytre konflikter vi har skapt med å tankelese. Destruktive men typiske tankelesingsmønster kan være:

 • Jeg vet….
 • Jeg vet at du er sint på meg.
 • Jeg vet hva det blikket betyr.
 • Jeg vet at når du gjør sånn så bryr du deg ikke om meg.
 • Når han snakker til meg sånn vet jeg at det betyr trøbbel.
 • Du er så sur idag.
 • Ikke fortstyrr henne i dag, hun er i dårlig humør.

Det er respektløst å tankelese andre mennesker på den måten. Mennesker flest liker ikke å bli dømt.

Noen vil kanskje si “ja men jeg VET hva den personen mener med det blikket.” Vi “vet” ingenting, men vi tror vi “vet”. Ja det kan være at vår tolkning av andres følelser og tanker kan stemme fra tid til annen, men vi kan aldri vite noe med 100% sikkerhet så lenge det er vår tolkning.

 

Her er en øvelse

Finn ut hva som er tankelesing og hva som er en observasjon (det du ser og hører). Svarene finner du helt nederst.

 1. Hun ser så oppgitt ut.
 2. Du er tydelig nervøs.
 3. Hodet tilter litt til venstre og blikket vender nedover.
 4. Den venstre skulderen henger lenger ned enn høyre skulder.
 5. Du beveger deg så aggressivt.
 6. Han kikker opp til høyre.
 7. Stemmen hennes er nasal og skjærende.
 8. Han puster ned i magen og bøyer hodet opp mens han puster ut.
 9. Du bryr deg ikke om meg når du gjør sånn.
 10. Hun ser så lei seg ut.
 11. Du ser så avslappet ut.
 12. Han lukket øynene sine og løftet begge armene opp til værs.

Når vi slutter å legge vår egen tolkning på hva andre folk føler, tenker og mener – vil det gi oss mye mer ro og frihet. Det er lett å bli fanget i tankelesing. Hvor mye unødvendig stress kan du kvitte deg med ved å slutte å tankelese? Hvor mange diskusjoner har du hatt i tankene dine, som har vært basert på tankelesing?

Vil du ha mer indre ro og frihet i livet ditt? Begynn NÅ å stoppe deg selv med en gang du merker at du tankeleser og tolker andres intensjoner, følelser og tanker. Regner med at du ikke setter pris på å når andre antar hva du tenker og føler? Ikke jeg heller…

 

Svar på Tankelesing oppgave:

 1. Tankelesing
 2. Tankelesing
 3. Observasjon
 4. Observasjon
 5. Tankelesing
 6. Observasjon
 7. Observasjon
 8. Observasjon
 9. Tankelesing
 10. Tankelesing
 11. Tankelesing
 12. Observasjon

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *