Noen mennesker har negative assosiasjoner til ordet ansvar, men hva betyr det egentlig å ta ansvar? Jeg kan ikke la være å tenke på det en venn av meg fortalte meg for noen dager siden.

Eirik og hans familie hadde vært ute i butikken og handlet inn matvarer for helgen. Når de kom hjem gikk Eirik inn på kjøkkenet og satte på musikk på stereoanlegget og begynte å sette i matvarene i kjøleskapet. Datteren på 3 år var som vanlig livlig, høylytt og full av energi. Kona var sliten, gikk inn i stuen og satte seg foran pcén. Det gikk noen sekunder så roper hun; “Eirik kan du skru av musikken, jeg klarer ikke å tenke.” Eirik skrudde ned musikken. Noen sekunder senere roper hun til datteren og Eirik; “kan dere være mer stille, jeg begynner å få vondt i hodet.”  Eirik gikk ut i stuen og sa til sin kjære kone; “Kan ikke du ta med deg PCén ned på soverommet der du ikke hører oss, sånn at du får slappet litt av i fred og ro?” Hans kone syntes det var en god ide og gjorde nettopp det Eirik foreslo og fikk freden og roen hun ønsket.

Hva er det med denne historien som henger sammen med det å gjennomføre mål, eller forbedre sider av livet ditt, kutte ut uvaner, eller lage nye vaner? Jo jeg skal fortelle deg det med ett ord: Ansvar! Eirik sin kone tok ikke ansvar for sitt eget velvære. Hun prøvde heller å endre det som skjedde rundt henne. Hun ville at omgivelsene hennes skulle endre seg for at hun skulle få det bedre. Kanskje du kjenner deg igjen? Hvis du ikke innser at du har ansvaret for dine valg, dine følelser, dine handlinger og dine reaksjoner, gir du bort enormt mye energi og mulighet til å påvirke ditt eget liv på en positiv måte. Eirik sin kone innså ikke at ansvaret var hennes. Så hva betyr det å ta ansvar for sitt eget liv? Det finnes nok mange svar, og jeg har allerede nevnt noen av disse:

  • Ta ansvar for dine egne reaksjoner og følelser.
  • Ta ansvar for det du sier.
  • Ta ansvar for dine handlinger.
  • Ta ansvar for dine valg.

Dine reaksjoner, ord, valg og handlinger skaper livet ditt. Dette er vanskelig for mange å akseptere. Det forandrer ikke på sannheten. For disse tingene er det kun du som styrer.

Eksempel: Du går inn i en bar og sier til en fyr: du var jammen stygg! Du får deg en på tygga. Du skapte det.

Kona de synes du er lite tilstede og forteller deg det. Du vil ikke høre. Du synes hun klager. Dette pågår over lenger tid. Du tar det ikke seriøst. 3 år har gått og du kommer hjem en dag til tomt hus med en lapp på bordet hvor det står: “jeg og ungene har flyttet ut”. Du skapte det også.

Dette kan være vanskelig og innrømme fordi vi mennesker er innprentet med ett behov for å gi andre mennesker eller omgivelser skylden. Det er mye enklere å klage enn å ta ansvaret og gjøre noe med det vi er misfornøyd med.

Prøv disse to øvelsene:

  • Hva er det du klager mest over i livet ditt? Jobben din, sjefen din, penger, forholdet ditt, ekteskapet ditt, bilen din, naboen eller kanskje været? Hva som helst. Spør deg selv – “hva er det jeg ikke gjør for å bedre denne situasjonen?” ELLER “hva spesifikt kan jeg gjøre for å oppnå det jeg ønsker med denne situasjonen? Gjerne skriv ned svarene for å bli mer enda mer bevisst på hva som foregår. Det er ditt ansvar å gjør noe med det.
  • Få fatt i en spring og ha den rundt håndleddet. Hver gang du klager over noe “arrester” deg selv. Strekk springen godt ut og slipp! Bruk dette som en påminnelse om å slutte å klage, og finn 1 positiv ting med det du klaget over. For eksempel det kommer en tanke: “Jeg er så lei av jobben min” strekk springen og slipp! “Jobben min gir meg faktisk mat på bordet og tak over hodet og det er det ikke alle som har” Gjør dette i 30 dager og bryt den onde klagesirkelen. Og gled over at du har tatt ansvar for å gjøre noe med det du ikke er fornøyd med i ditt liv.

Kanskje du er nyskjerrig på hva det vil bety for deg og ditt liv om du tok 100% ansvar for ditt liv nå?

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *