Noen mennesker er optimister og andre er pessimister. Derimot er ikke optimisme en tilfeldighet eller ett talent vi blir født med – det er en ferdighet som kan læres, som kan hjelpe oss å føle oss bedre, være resistente mot depresjon og virkelig heve livskvaliteten vår.

Psykolog, klinisk forsker og bestselgende forfatter Martin Seligman har brukt 25 år på å studere optimisme og pessimisme. I hans bok Learned Optimism forteller han pessimistisk tenking, som ikke bare påvirker hvordan vi lykkes i livet vårt, men det påvirker også de menneskene vi omgås negativt! Når en person er pessimistisk så påvirker det alle rundt – om vi vil eller ikke. Pessimisme kan avlæres og optimisme kan innlæres! Når vi var små barn og ble spurt av læreren hva vi ønsket å bli som voksne så svarte du sannsynligvis ikke “negativ!”

 

 

Hvis man ønsker å endre dette trenger vi å begynne å legge merke til hvordan vi snakker til oss selv, spesielt når vi opplever motgang. Tankene våre er det hver enkelt individ som har kontrollen på. Tanker skaper følelser, som betyr at våre tanker påvirker hvordan vi føler oss. Gode tanker = gode følelser. Hva sier du til deg selv når du opplever motgang? “Dette går bra – dette skjer for en grunn – hva har jeg å lære av denne situasjonen – hva er det beste jeg kan gjøre nå?” Dette er typisk tankegang for optimister. “Typisk min uflaks – alltid skal det være noe – det er urettferdig, etc” er tanker som setter oss i offerrollen og denne rollen er den laveste, tyngste energien kroppen vår kan være i. Når man opplever motgang og stiller seg selv ett spørsmål som f.eks “hva er det beste jeg kan gjøre nå i denne situasjonen? Det vil sette deg i en ressurssterk tilstand som er det motsatte av offerrollen. Begynn nå. Ikke vent til du er 90 og sitter på gamlehjem å angrer på at du ikke gjorde livet ditt til det beste du kunne når du hadde sjansen. Vi har alle det som skal til for å lykkes i det vi ønsker å lykkes i, og vår indre dialog er avgjørende!

Det å tilegne seg kunnskap om f.eks tankens kraft, underbevisstheten, loven om tiltrekning, kropp og sinn forbindelsen, etc. gjennom bøker, videoer og lignende, er en meget god start for å begynne å ta kontrollen over tankene dine. Det å tilegne seg kunnskap med å gå på kurs eller workshops hvor du i tillegg til å få teoretisk informasjon, får du også den praktisere teorien – det er gull verdt og det begynner å bli mer og mer vanlig for den alminnelige Ola Normann og oppsøke slike arrangement. Det er ikke lenger bare “alternative” personer som ønsker å utforske seg selv og sin indre verden. Selvutvikling gjør oss lykkeligere fordi det er bevegelse. Livskraft = bevegelse. Utvikling intellektuelt og intuitivt er ett behov vi mennesker har, men som mange ignorerer. NLP er ett helt genialt verktøy for endring av tankemønster og ikke minst for å forstå seg selv og andre mennesker på ett helt nytt nivå. NLP går inn i kjernen på hvordan vi produserer det resultatet vi ikke vil ha i livet vårt – og NLP viser hvordan vi kan produsere resultatene vi vil ha i livet vårt. SelvCoaching på det beste! Det finnes flere metoder som er virkningsfulle; EFT, TFT, Coaching og Hypnose for å nevne noen. Finn den som “snakker” til deg om kurs er noe du ville hatt nytte av.

Martin Seligman forteller at ved å bryte “jeg gir opp” tankemønsteret ved motgang og vi heller fokuserer på “hva er det beste jeg kan gjøre nå for å komme meg videre?” vil den indre dialogen bli mer og mer positiv og bli mer optimistiske. Forskning viser at optimistiske mennesker har en tendens til å være sunnere og oppleve mer glede og suksess i livet; derfor oppfordrer han også foreldre å utvikle optimistisk tankegang i sine barn. “Men først må de leve det de preker” avslutter han.

Løsning nr. 1: for å bryte negativt selvsnakk og så frø for optimisme – si disse tingene til deg selv hvis du befinner deg i ett pessimistisk mønster:

  • 20 år frem i tid, kommer dette til å bety noe?
  • Jeg lurer på hvor mange løsninger det finnes for meg nå?
  • Tenk om dette løste seg helt av seg selv?
  • Hva er det beste jeg kan gjøre nå med en gang?

Løsning nr. 2: spør deg selv; hva er positivt oppi dette? Let etter det positive i situasjoner og mennesker. Verden vi lever i er av dualiteter/polarieter.

Inne/ute – Varmt/kaldt – Tungt/lett – Positivt/negativt – trist/glad

Det er umulig at det ikke finnes positive sider av det som er negativt. Så hvorfor ikke bare begynne NÅ!
Se det positive i livet 🙂

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *