Lav selvtillit

Dårlig selvtillit er en følelse av at man ikke er god nok på ett eller annet vis. Det kan være ovenfor andre, ting man gjør, ikke gjør, burde gjør, ikke burde gjør, ting man sier, ikke sier, listen er lang. Og det man tenker om seg selv er som regel negativt. Følelsen av å ikke strekke til, og frykt for å gjøre feil er som regel også til stede. Alt dette fører til stress, negative tanker og bekymringer. Det å ha lav selvtillit er kanskje det som hemmer folk flest i å gjøre alt de ønsker å gjøre i livet, og er som å kjøre gjennom livet med håndbrekket på.

 

Hvordan dømmer du deg selv?

Er det ok med god selvtillit? – Noen mennesker er til og med redde for å ha god selvtillit for at de vil ikke bli oppfattet som høye på pæra. Finnes det mennesker som har god selvtillit som fortsatt er jordnære og gode mennesker? Hvem har sagt at det å ha troen på seg selv gjør deg hoven eller høy på pæra? Janteloven? Hvem står egentlig bak janteloven? Og hvorfor følge en lov som ikke er pålagt å følge og som hemmer livskvaliteten i tillegg? Er det mulig å gå fra lav selvtillit til god selvtillit uten å bli en “hoven tulling”? Ja det gjør faktisk det!

Hvor kommer lav selvtillit fra? – Lav selvtillit/dårlig selvbilde kommer av opplevelser og erfaringer fra fortiden. Underbevisstheten generaliserer og forvrenger det du har opplevd, og lager ett filter du opplever deg selv og verden gjennom. Ett subjektivt filter. Andre mennesker opplever deg annerledes enn sånn du opplever deg selv på. Så hva er sant da?

Forestill deg en skje som ligger urørt i kjøkkenskuffen. Den blir plutselig tatt ut og brukt til å røre med i en kopp varm te. Når jobben er gjort, fjernes den og blir liggende alene ved siden av koppen. Litt senere blir den plukket opp og vasket, hvorpå den blir brukt til kakespising før den blir lagt i kjøkkenvasken. Senere blir den satt inn i en fullstappet oppvaskmaskin, for siden hen å ende opp forlatt i en boks med sukker. De forskjellige oppgavene og situasjonene skjeen utsettes for endrer ikke verdien av skjeen. Uansett hvor mye skjeen er brukt og utsatt for hardhendthet, varme eller kulde, er det fortsatt en skje. Dersom skjeen ble brutt ned i sine bestanddeler, ville den endre form og ende opp som biter av metall, noe som igjen kan formes til andre støpninger. Noen ganger er hånden som holder skjeen ustø eller skjeen er for liten eller for stor til formålet. Men dette tar ikke bort nytteverdien og evnen som skjeens form nettopp har. Dersom skjeen skulle utvikle et sinn eller en psyke og på bakgrunn av disse opplevelsene vurdere de ulike erfaringer i forhold til hvilke som var “gode” og “dårlige” eller på annen måte bedømme sine opplevelser, ville den da ha vært i stand til å fungere hver dag?

 

Du fortjener å lykkes

Hva vil du angre på? – Har du lav selvtillit/selvfølelse og ønsker å gjøre noe med det nå? Da har du muligheten! Gjør noe med det mens du kan. Det ble gjort en undersøkelse blant eldre mennesker som levde sine siste dager. De ble spurt spørsmålet; hva angrer du mest på i livet ditt? Samtlige ga det samme svaret; “jeg angrer på alt det jeg ikke gjorde”.