I begynnelsen av 70-tallet i California USA var det to unge menn; Richard Bandler og John Grinder, som fikk en ide utenom det vanlige. De begynte å studerte mennesker som var eksepsjonelt dyktige i sitt fag. I alt fra sportsutøvere, til suksessfulle entrepenører, terapeuter og psykologer, etc.

De var spesielt interessert i hvordan disse menneskene klarte å gjøre det de gjorde så bra. Hva var det de gjorde annerledes enn de som ikke klarte det? Bandler hadde en stor tro på potensialet vi alle har i oss, og han fant seg ikke i at noen blir født “heldigere” enn andre. Hva skjer i hjernen til disse menneskene?
Når de studerte disse menneskene så fant de ut at de som lykkes i livet hadde flere fellesnevnere – når de tenkte på målene de ville nå, så tenkte de i store lyse og attraktive bilder – de så seg selv i mål – de hørte seg selv i mål – de følte seg selv i mål – de opplevde det sånn som de ønsket det skulle være. De foret seg selv med positive inntrykk, og ubevisst så skapte de derfor effektive strategier for å nå sine mål. Strategier er spesifikke gjøremål i en spesifikk rekkefølge som skaper spesifikke resultater. Alt dette satte Bandler og Grinder sammen i ett system – en oppskrift. Oppskriften blir nå kalt for NLP – Nevro Lingvistisk Programmering.

Bandler var også veldig forundret over at folk med problemer gikk til psykologer i flere år uten å bli kvitt sine problemer. Så han begynte å studere mennesker som hadde hatt problemer, men som selv hadde kommet over dem. En dag hadde han lyst til å hjelpe mennesker med fobier, siden dette var noe psykologer ikke hadde gode resultater med. Det han gjorde da var å legge ut en annonse i avisen hvor han ønsket å intervjue mennesker som hadde lykkes med å bli kvitt sine frykter og fobier. Han betalte gode penger til intervjuetobjektene. Det var en enorm pågang og interesse, og det ble en hel drøss med intervjukanditater. Alle sammen hadde hatt fobier tidligere, men var nå fri fra dem. Basert på hans studier om hvordan det bevisste og ubevisste sinn fungerer, hvordan vår indre dialog programmerer oss, og hvordan hjernen konstruer tanker med våre 5 sanser (bilder, lyd, følelser, smak og lukt) fikk han oppskriften på hvordan man blir kvitt fobier. Når han hadde strategien (oppskriften) startet han samarbeid med psykologer hvor de sendte han sine pasienter med fobier. Når han jobbet med disse menneskene veiledet han dem gjennom oppskriften som de som hadde blitt kvitt fobier brukte. Til hans store tilfredstillelse fungerte det! Mennesker som hadde hatt livslang frykt for alt fra slanger til grønne stiger var nå fri! Teknikkene Dr. Bandler brukte og forsatt bruker kan læres av alle som ønsker det. Spennende? Det er en inngrodd “myte” at problemer man har hatt lenge trenger å ta lang tid å bli kvitt. En myte de fleste av oss tror på.

Som Richard Bandler sier; “Du har potensial og ressurser i deg selv du aldri hadde trodd var der. Du er mye mye mer mer enn hva du tror du er.”

Vi mennesker er fantastiske skapninger! Jeg sender en personlig takk til Bandler og Grinder for deres dedikasjon og banenrytende teorier som har hjulpet millioner av mennesker verden rundt!

 

Kenneth Soares

Alt jeg deler er med en intensjon om å spre kunnskap og kjærlighet som skaper positive forandringer, bevisstgjøringer og inspirerer deg til å ta 100% ansvar for din fysiske, mentale, emosjonelle og spirituelle helse. Slik at du kan leve i harmoni med deg selv, andre mennesker og naturen. Fullt bevisst på din skaperkraft.

View all posts

Add comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *